Bart van de Pas wint Rijkevoortse Biljartkampioenschappen 2019
29-12-2019

Van 17 tot 29 december stond Rijkevoort in het teken van de Rijkevoortse biljartkampioenschappen, gehouden bij café-zaal Groentjes. Na de laatste wedstrijd, de finale op zondag 29 december, was de nieuwe kampioen bekend: Bart van de Pas.

Het toernooi begon op 17 december met de eerste wedstrijden. De wedstrijden waren direct al spannend, zeker als er gekeken werd naar de eindstanden in de poules. Alle nummers 1-2-3 gingen door, aangevuld met de beste nummer 4. Dat werd uiteindelijk Wiel van den Heuvel (onthoud die naam…)

Nadat de kruitdampen van de eerste ronde waren opgetrokken, werd er direct verder gespeeld in ronde 2. In die ronde sneuvelde o.a. de kampioen van 2018, Erik van de Ligt. Verder was deze tweede ronde ook het einde voor de familie Groenendaal en eveneens oud-kampioen Nico van den Heuvel. Omdat Gert-Jan Gerrits verhinderd was om te spelen in de volgende ronde, mocht de beste nummer 3 ook door naar de volgende ronde. Dat werd Wiel van den Heuvel (hé, die hebben we al eerder gezien). In ronde 3 was het exit voor onder andere Rens en Cees de Wit. Met een score van 164% maakte Wiel Gerrits indruk. De vierde ronde werd gespeeld op 28 december. Het was een wedstrijd volgens het knock-out principe: verliezen betekende een onverbiddelijk einde. Na de loting en de wedstrijden die gespeeld werden, was het de beurt aan de volgende oud-kampioen om het toernooi te verlaten: Jozef Thijssen werd vermorzeld door Ron van den Heuvel, Jan Reijnders rekende in zijn partij af met een andere voormalig winnaar, Bart van Mil. Wiel van de Heuvel wist op z’n Duits te winnen van Marco Bulkens met goed scores in de laatste twee beurten. De overige winnaars waren Frans Janssen (Laageindsedijk), Piet Wientjens (die indruk maakte met een geweldig percentage), Bart van de Pas en René Kuijpers.

De kwartfinalewedstrijden werden gespeeld op de finale-avond, op zondag 29 december. Het werden vaak spannende wedstrijden, met beslissingen in de laatste beurt(en). Piet Wientjens verliet zo met opgeheven hoofd het toernooi na een verliespartij tegen Wiel van den Heuvel (percentages 155-160%, René Kuijpers versloeg Frans Janssen en Bart van de Pas wist Jan Reijnders te verslaan. De mooiste partij was die misschien wel tussen Pius van Raaij en Ron van den Heuvel. Laatstgenoemde won met 178-124%. Na een korte onderbreking en de loting door Ling Ling waren ook de halve finales bekend. In de eerste wedstrijd van deze ronde, om de Heuveltjes-trofee, wist Ron te winnen van "Ome Wiel". Bart liet zijn goede vorm zien door René ruimschoots te verslaan.

Maar eerst wachtte er nog een ander onderdeel: geen barakken deze keer, maar darten. Geheel volgens de traditie worden er rond deze tijd de mooiste dartwedstrijden gehouden, dus ook in Rijkevoort. Al moet er nog eventjes geoefend worden voordat het niveau van Mighty Mike wordt gehaald, spannend was het zeker en er werd vol enthousiasme gedart. Alle dagwinnaars mochten onderling uitmaken wie de hoogste score haalde met drie pijlen. Winnaar hiervan werd uiteindelijk Pius van Raaij. Voor hem waren de tien consumptiebonnen.

Daarna ontbrandde de strijd om de bekers. Menigeen had er al een jaloerse blik op geworpen. In de strijd om de derde plaats speelde Wiel tegen René. Wiel had steeds het initiatief in deze partij en hij won die dan ook ruimschoots. Derde plaats dus voor Wiel van den Heuvel.

En daarna… de 164e partij in de strijd om de Rijkevoortse biljartkampioenschappen… de finale tussen Ron van den Heuvel en Bart van de Pas. Onder het toeziend oog van inmiddels vele toeschouwers, maakten beide spelers hun opwachting door een rookgordijn, omgeven door laserstralen en op de tonen van hun favoriete opkomstmuziek (Rammstein en de Snollebollekes) hun daverende opwachting.

De finale zelf werd eigenlijk nooit echt spannend. Bart speelde uitstekend, Ron had enkele malen erg veel pech en daardoor kon Bart na de 15e beurt als winnaar worden toegejuicht.

Uit handen van Toon van Tienen ontving Bart de Toon van Tienen wisselbeker.

Biljartvereniging ’t Zwaantje mag terugkijken op een zeer geslaagd toernooi. Tot in 2020! Alle deelnemers en toeschouwers willen we hartelijk danken voor hun komst.

Nog enkele cijfers:

  • winnaar darten: Pius van Raaij
  • 164 gespeelde partijen
  • in totaal werden er 5873 caramboles gemaakt (in 2018 met meer deelnemers en dus ook meer partijen 5611 caramboles; in 2017 zijn 5675 caramboles genoteerd): een teken dat ook het niveau dus stijgt.
  • hoogste serie: 24 (Ron van den Heuvel)
  • hoogste percentage: Piet Wientjens (250%)
  • hoogste aantal caramboles in één partij: Piet Thijssen (69)
  • één winnaar: Bart van de Pas

Alle uitslagen zijn terug te vinden in het wedstrijdoverzicht van 2019.

Fotogalerij