Erik van de Ligt wint Rijkevoortse Biljartkampioenschappen 2018
30-12-2018

Rijkevoort stond van 19 tot 30 december weer in het teken van de Rijkevoortse biljartkampioenschappen, georganiseerd door biljartvereniging ’t Zwaantje. Uiteindelijk mag op zondag 30 december Erik van de Ligt zich voor de periode van één jaar Rijkevoorts biljartkampioen noemen.

Het toernooi begon op 19 december met de eerste wedstrijden. Er waren – in deze eerste ronde – al direct een paar daverende verrassingen: zo werden Matthijs van Duuren (trotse drager van de eerste Orde van de Zwaan) en Jan Reijnders (kampioen bij de KBO) al direct uitgeschakeld. Ook de kampioen van vorig jaar, Jozef Thijssen, lag er na één ronde al uit. Het was dus duidelijk dat er een nieuwe kampioen zou komen. Anderen gaven meteen hun visitekaartje af met hoge scores.

Nadat de kruitdampen van de eerste ronde waren opgetrokken, werd er direct verder gespeeld in ronde 2. Ook daarin enkele opvallende resultaten met flink wat hoge scores van onder andere Gerard Schuurmans, Marius Willems, Thieu van Dommelen en Erik van de Ligt. Via de tweede ronde plaatsten zich 20 spelers voor ronde 3. In deze ronde werden knock-out wedstrijden gespeeld. Na loting door Ling Ling kon het geweld weer losbarsten. Enkele spelers stegen ver boven zichzelf uit, weer anderen werden overmand door zenuwen (zo leek het). Het optreden van Rens de Wit, Thieu van Dommelen en Toon van Tienen (alle drie met een score van boven de 100%) was indrukwekkend.

De vierde ronde werd gespeeld op zaterdag 29 december. Het was toch wat minder rumoerig, deze avond, bij de loting. Als eerste werd Toon van Tienen en Rens de Wit aan elkaar gekoppeld. Beide spelers speelden onder hun niveau wat ze hadden laten zien in de aanloop naar deze wedstrijd toe. Toch was het Toon die de wedstrijd naar zich toe wist te trekken (let wel: Toon moest alle caramboles maken via band, het hele toernooi door).

In de tweede partij wist Marius Willems Bart van Mil te verslaan. Thieu van Dommelen versloeg Wiel van de Heuvel (spannend, pas in de gelijkmakende beurt), maar de meest opzienbarende prestatie werd geleverd door Erik van de Ligt in zijn partij tegen Cees de Wit. Met een score van 36 caramboles (ruim 276%) liet hij Cees volkomen kansloos. Indrukwekkend was zijn serie van 16 caramboles. Zo, die gaf even zijn visitekaartje af.

In de laatste partij speelden twee van den Heuvels tegen elkaar: Nico redde het tegen Henk, die uiteindelijk 3 caramboles tekort kwam voor een plaats in de kwartfinales. De vijf winnaars plaatsten zich hiervoor, evenals de drie beste verliezers: Wiel, Cees en Bart.

De wedstrijden in de kwartfinales werden direct daarna gespeeld. Het lot koppelde Erik van de Ligt aan Marius Willems. Eerstgenoemde liet er opnieuw geen gras over groeien en hij plaatste zich als eerste voor de halve finale. In de tweede wedstrijd versloeg Thieu van Dommelen zijn tegenstander Cees de Wit. Thieu haalde opnieuw een score van 100%. De wedstrijd tussen Bart van Mil en Wiel van de Heuvel was nooit écht spannend: vanaf de eerste beurt nam Bart het initiatief en Wiel zag geen kans om het tij te keren. Bart speelde uitstekend en plaatste zich overtuigend voor de halve finale.

De laatste kwartfinale was een wedstrijd tussen twee leden van ’t Zwaantje: Toon van Tienen tegen Nico van den Heuvel. De opening van Toon was bijzonder sterk: in zijn eerste beurt maakte hij 13 caramboles en wat Nico ook probeerde, deze achterstand haalde hij niet meer in.

Dat betekende dus dat de vier halvefinalisten bekend waren: Erik, Thieu, Bart en Toon. De wedstrijden in deze voorlaatste ronde werden op de laatste avond gespeeld. Loting bepaalde dat Erik en Thieu het spits af mochten bijten. Opnieuw denderde Erik over zijn tegenstander heen, wat uiteindelijk resulteerde in een score van 21 caramboles (161%) tegenover 11 van Thieu.

In de tweede partij (Toon tegen Bart) speelde Toon, behalve tegen zijn tegenstander, ook vooral tegen zichzelf. Het lukt hem niet om een 'lekkere' serie neer te zetten om zo in zijn ritme te komen. Bart maakte 28 caramboles, ook ruim boven de 100%. Toon bleef steken bij een aantal van 27, ruim onder zijn 44 caramboles die hij moest maken.

De finale en troostfinale waren dus nu bekend. Na deze twee wedstrijden wat het tijd voor een intermezzo: allereerst sleepte Luuk van Dieten met het barakken de prijs (een keu, beschikbaar gesteld door Biljarthandel Roetienen) in de wacht. Daarna gaf Raymund Swertz uit Afferden een indrukwekkende demonstratie biljarten. Deze 30-jarige biljarter, begon bij biljartvereniging 't Zwaantje. Iets waar we nu nog steeds trots op zijn. Dat hij – ondanks een karrevracht aan nationale en zelfs Europese titels – 't Zwaantje nog steeds een warm hart toedraagt, bleek wel uit de leuke anekdotes die hij vertelde over zijn tijd bij het Zwaantje. Met zijn demonstratie en uitleg kreeg Raymund de handen menig keer op elkaar.

Hierna werd er gespeeld om de bekers. Toon en Thieu begonnen om de strijd om de derde plaats. Toon leek bevrijd van alle druk deze plaats binnen te slepen, met een mooie score van 45 caramboles. Boven de 100% dus. Maar ook Thieu scoorde boven zijn te halen aantal, juist iets beter dan Toon. De derde plaats was dus voor hem.

En daarna… de 167e partij in de strijd om de Rijkevoortse biljartkampioenschappen… de finale tussen Erik en Bart. Onder het toeziend oog van inmiddels vele toeschouwers, maakten beide spelers hun opwachting door een rookgordijn, omgeven door laserstralen en op de muziek van The Eye of the Tiger hun daverende opwachting.

De partij zelf was er eentje om van te smullen: al redelijk snel in de partij nam Erik een voorsprong, na een serie van 6 caramboles. Maar Bart gaf niet op en zeer geconcentreerd spelend probeerde hij zijn achterstand in te lopen. Als hij echter bijna zover was, liep Erik weer uit, met een paar prachtige caramboles. Ook die van Bart waren van hoge kwaliteit. Maar na 15 beurten was het duidelijk dat er maar één winnaar was: Erik van de Ligt had met zijn score van 123% (16 caramboles) het net wat beter gedaan dan Bart (25 caramboles, 104%).

Uit handen van mede-organisator (samen met Nico van den Heuvel) Toon van Tienen ontving Erik de bokaal voor de eerste prijs en de wisselbeker. Biljartvereniging ’t Zwaantje mag terugkijken op een zeer geslaagd toernooi. Tot in 2019!

Nog enkele cijfers:

  • winnaar barakken: Luuk van Dieten (hij won de keu die beschikbaar werd gesteld door Biljarthandel Roetienen)
  • 167 gespeelde partijen
  • in totaal werden er 5611 caramboles gemaakt (in 2017 waren dit er 5675)
  • hoogste serie: 25 (Toon van Tienen)
  • hoogste percentage: Erik van de Ligt (276,92%)
  • hoogste aantal caramboles in één partij: Toon van Tienen (60)
  • één winnaar: Erik van de Ligt

Alle uitslagen zijn terug te vinden in het wedstrijdoverzicht van 2018.

Fotogalerij